Lapsen matkustaminen autossa

Liikkenneturvan tietopaketti

Alle 135 cm pitkän lapsen matkustaminen autossa vaatii asianmukaisen turvaistuimen - näin määrittelee myös laki. Lapselle turvallisin paikka autossa on takapenkillä oleva turvaistuin.

Lapsen on käytettävä turvaistuinta autossa matkustaessaan, kunnes hän on yli 135 cm pitkä. Keskimäärin lapsi tarvitsee siis turvaistuinta vielä alaluokilla. Turvaistuin kannattaa kiinnittää takapenkille – tällä tavoin lapsen matkustaminen on kaikkein turvallisinta.

Mikä on turvallisin vaihtoehto vauvalle?

Vauva matkustaa turvallisimmin selkä menosuuntaan asennetussa turvakaukalossa. Kun lapsen paino ylittää turvakaukalon suosituspainon tai kaukalon pääntuen yläreuna on lapsen silmien korkeudella, voidaan siirtyä käyttämään selkä menosuuntaan asennettua turvaistuinta. (Huomaathan, että pääntuki ei ole sama asia kuin kaukalon ulkoreuna.)

Mikä on turvallisin vaihtoehto taaperolle?

Pieni lapsi matkustaa turvallisimmin selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa mahdollisimman pitkään, mutta ainakin kolmivuotiaaksi asti. Pienen lapsen pää on painava ja niska herkkä, ja selkä menosuuntaan olevissa istuimissa ne saavat parhaimman tuen törmäystilanteessa. Koukussa olevat jalat eivät ole lapselle haitaksi ja syy kääntää turvaistuinta kasvot menosuuntaan liian aikaisin.

Liikenneturva suosittelee selkä menosuuntaan asennettavaa ja plus-testin läpäissyttä turvaistuinta. Kun lapselle hankitaan turvaistuin, joka on hyväksytty 25 kiloon saakka, lapsi voi matkustaa selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään.

Plus-testi on vapaaehtoinen testi Ruotsin markkinoille suunnatuille lasten turvaistuimille. Siinä mitataan tiukimmin lapsen kaulaan kohdistuvaa voimaa etutörmäyksessä.

Selkä menosuuntaan kiinnitettävää turvakaukaloa tai -istuinta ei saa kiinnittää etupenkille, jos se on varustettu turvatyynyin. Täyttyvä turvatyyny aiheuttaa lapselle hengenvaaran. Tarkista aina auton käyttöohjekirjasta, miten siinä kerrotaan lapsen kuljettamisessa etuistuimella.

Mikä on turvallisin vaihtoehto leikki-ikäiselle?

Turvaistuimen jälkeen leikki-ikäisen lapsen matkustaminen sujuu mukavasti ja turvallisesti turvavyöistuimessa, jossa auton turvavyö asettuu lapsen kannalta oikealle korkeudelle ja suojaa myös sivuilta. Kiristä lantiovyö sopivaksi ja tarkista, että ylävyö kulkee olkapään päältä. Ylävyötä ei saa laittaa kainalon alta eikä selän taakse.

Mikä on turvallisin vaihtoehto esi- ja alakoululaiselle?

Lapsi tarvitsee turvaistuinta autossa matkustaessaan kunnes on 135 cm pitkä. Turvavyöistuin on edelleen turvallisin valinta, sillä se suojaa myös sivuilta.

Myös istuinkoroke on vaihtoehto. Lantiovyö asettuu koroketta käytettäessä oikeaan kohtaan. Istuinkorokkeen kanssa on käytettävä pääntukea ja 3-pisteturvavyötä.

Katso video, kuinka 8-vuotias Vertti matkustaa autossa:

Lapsen turvallinen matkustaminen autossa

Lapsen kuljettaminen autossa on monessa perheessä yksi lisähaaste siinä kaikessa, mitä pitää opiskella uuden perheenjäsenen hyvinvointiin liittyen.

Neuvoja saa monelta taholta, lainsäädäntö muuttuu tarkemmaksi ja ennen kaikkea myös kuljetukseen käytettävät turvakaukalot ja turvaistuimet kehittyvät. Lasten istuinten turvallisuus on parantunut uusien testimenetelmien ja -vaatimusten mukaan.

Kaikki vanhemmat istuimet eivät enää läpäise uusia turvallisuusvaatimuksia ja käytettyjen istuimen kanssa saa muutenkin olla tarkkana. Jos istuimen historia ei ole tiedossa esimerkiksi kirpputorilla tai netistä ostettaessa, kannattaa suhtautua suurella varauksella sellaisen ostamiseen. Vaatimattomassakin kolarissa tai istuimen pudotessa voi siihen tulla päällepäin näkymättömiä vaurioita, jotka käytössä heikentävät sen kestävyyttä.

Mistä tuntee hyväksytyn turvaistuimen?

E-hyväksyntä tulee olla kaikissa turvaistuimissa ja merkinnän täytyy olla näkyvissä. E-hyväksytty istuin täyttää Euroopan taloudellisen komission asettamat vaatimukset, mutta silti hyväksyttyjen istuinten välillä on suuria eroja turvallisuudessa.

ECE R44/04 on vanhempi eurooppalainen turvastandardi, jonka mukaan vastasyntyneille on kaksi hyväksymisryhmää:

  • Ryhmä 0 alle 10 kg, noin 0-9kk (kilomäärän ollessa kaikissa ryhmissä merkittävä).
  • Ryhmä 0+ alle 13kg, noin 0-18kk.

Painavammille lapsille on kolme ryhmää:

  • Ryhmä 1, 9-18kg, noin 6 kk – 4 vuotta.
  • Ryhmä 2, 15-25kg, noin 3 – 6 vuotta.
  • Ryhmä 3, 22-36kg, noin 5 – 11 vuotta.

Jotkut istuimet saattavat täyttää kahdenkin ryhmän vaatimukset.

i-Size eli uudempi ECE R129 korvaa vähitellen yllä olevan ja parantaa pienten lasten matkustusturvallisuutta etenkin sivutörmäyssuojan osalta ja vähentää istuimen virheellisen kiinnittämisen mahdollisuutta.

i-Size märittelee istuimet lapsen iän ja pituuden mukaan ja kuljetus on selkä ajosuuntaan vähintään 15 kuukauden ikään (vähintään 75 cm) asti. Suositus on kuitenkin niin pitkään, kun se on mahdollista, mieluiten 105 cm:iin asti.

i-Size istuimet voidaan kiinnittää vain autossa oleviin ISOFIX-kiinnikkeisiin.

Lisähyväksynnät turvaistuimille?

T-hyväksyntä on Ruotsin liikenneviraston hyväksyntä, joka rajoittaa lapsen päähän kohdistuvaa niskan venyttävän g-voiman 20:een. Tätä hyväksymismerkintää on myönnetty vain selko ajosuuntaan asennetaville istuimille.

Plus Test on uudempi ruotsalainen lisähyväksyntä. Sen on tarkoitus vaativampana korvata edellinen T-hyväksyntä. Myös Plus Test on valmistajille vapaaehtoinen testi ja sen hyväksynnän saaneissa istuimissa lapsen turvallisuus on testin suorittajan mukaan vielä parempi, koska hyväksytyissä istuimissa lapsen niskaan kohdistuvat voimat eivät ole etutörmäyksessä hengenvaarallisia.

Liikenneturva kouluttaja Ilpo Heporauta suosittelee Plus Testiin tutustumista netissä. Plus Testin istuimet kuuluvat ryhmiin 1 ja 2, 9-18/25kg.

Myös muita testejä on suoritettu turvaistuimille. Tutustuessanne niihin ja niissä hyvin pärjänneisiin turvaistuimiin, kannattaa tutustua myös testin sisältöön ja painotuksiin, ovatko ne samat, mitä itse haluatte lapsen turvaistuimelta. Näissä testissä voi menestyä erinomaisesti helpommin kiinnitettävä, mutta ei niin turvallinen istuin ja vastaavasti turvallisempi, mutta käytön helppoudelta huonompi istuin voi menestyä heikosti.

ISOFIX?

ISOFIX, ISOFIX+ ja ISOFIT ovat järjestelmiä, joissa turvakaukalon telakka tai turvaistuin kiinnitetään nopeasti ja turvallisesti auton istuintyynyn takana oleviin kiinnikkeisiin ja lisäksi järjestelmään voi kuulua erillinen tukijalka ja vyöt. Niiden avulla saadaan turvalaite pysymään hyvin paikallaan, myös tyhjänä. Lisäksi käyttöohjeiden mukaisesti käytetään tarvittaessa auton omia turvavöitä. Kannattaa tutustua erittäin huolellisesti sekä auton, että istuimen valmistajan käyttöohjeisiin virheellisen ja turvattoman käytön estämiseksi.

Airbag?

Uudemmissa autoissa on lähes kaikissa edessä myös matkustajalle etuturvatyyny. Tällaisessa autossa selkä ajosuuntaan olevaa turvaistuinta tai turvakaukaloa ei saa kiinnittää etuistuimelle, jos tuvatyynyä ei voi luotettavasti kytkeä pois päältä.

Miten lasta kuljetetaan?

Pienille lapsille turvallisimpia ovat takapenkille selkä ajosuuntaan asennettavat turvaistuimet ja turvakaukalot. Tällaista kiinnitystä suositellaan, nokkakolari on muista suunnista tuleviin kolareihin nähden voimakkain ja yleisin. Takapenkki on tutkimusten mukaan hieman turvallisempi.

Selkä ajosuuntaan olevissa istuimissa lapsen pää ja kaula saavat parhaan tuen törmäysvoimien kestämiseksi. Turvalaitteen kiinnitysohjeista selviää, onko laite hyväksytty kiinnitettäväksi selkä ajosuuntaan.

Lasta suositellaan kuljetettavaksi selkä ajosuuntaan niin kauan kuin lapsi sopii istuimeen, mielellään ainakin kolmevuotiaaksi saakka.

Lapsen kasvaessa valitaan lapsen koon mukaan sopivin turvalaite kasvot ajosuuntaan asennetavaksi. Mielellään sellainen, jossa on myös hyvä sivutörmäyssuoja. Viimeisenä tulevat turvavyöistuimet ja istuinkorokkeet 15-36 kg painaville lapsille 135 cm:iin saakka. Niissä kannattaa huomioida myös istumamukavuus, osa istuimista on hyvin kovia. Turvavyöistuin on parempi valinta sivutörmäyssuojan vuoksi.

Mitä laki sanoo?

Tieliikennelaki määrää, että kuljetettaessa alle 135 cm pituista lasta henkilö-, paketti-, tai kuorma-autossa on käytettävä turvalaitetta, jos ajoneuvossa on turvavyöt tai turvalaite on muuten autoon asennettavissa.

Alle 3-vuotiaita lapsia ei saa takseja luukuun ottamatta lainkaan kuljettaa henkilö-, paketti-, tai kuorma-autossa, johon ei voida kiinnittää turvalaitetta.

Yli 3-vuotiaan on matkustettava henkilö-, paketti-, tai kuorma-autossa muualla kuin etuistuimella, jos asianmukaista turvalaitetta ei ole poikkeuksellisesti käytettävissä.

Linja-autossa on lapsen iästä riippumatta käytettävä istuinpaikalleen asennettua turvavyötä tai lasten turvalaitetta.

Lähteet ja lisätietoja:

– Ilpo Heporauta, Liikenneturvan kouluttaja 
– www.liikenneturva.fi/lapsiautossa
– Liikkenneturva – Istuin arvokuljetukseen.

Asiantuntevaa turvaistuinosaamista yli 50 vuoden kokemuksella

Vaunu-aitan asiantuntevat myyjät auttavat oikean turvaistuimen valinnassa. Vaunu-aitasta ostettu turvaistuimen saa myös asennettuna autoon ilman lisäkustannuksia. Voitte myös varata ajan turvaistuinesittelyyn. Tutustu turvaistuimiin tästä.

Varaa aika esittelyyn

Varaamalla ajan etukäteen voitte varmistua siitä että teitä odottaa asiantunteva asiakaspalvelija kun saavutte myymälään.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart